Un oraș din nordul Olandei, Haarlem, ar putea deveni, în perioada apropiată, primul oraș din lume care interzice reclamele la produsele din carne. Consilul local și-a dat acordul pentru această schimbare, însă inderdicția nu va intra imediat în vigoare din cauza contractelor de publicitate.
Orașul din Olanda, Haarlem, refuză să se mai difuzeze reclamele la produsele din carne. Consiliul local și-a dat acordul săptămâna trecută pentru introducerea acestei noi reguli, dar interdicția nu va intra în vigoare, deocamdată, din cauza contractelor de publicitate.
Motivul ar fi, după spusele consilierilor, că fermele de animale afectează mediul înconjurător.
Astfel încât, din anul 2024 se vor observa efectele pe străzile din Haarlem, atunci când producătorii nu vor mai putea amplasa reclame la carne în spațiile publicitare deținute de primărie.
Animalele crescute la fermele din Uniunea Europeană produc, anual, mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și furgonetele din statele membre, dacă se ia în considerare impactul hranei lor, scrie The Guardian.
Potrivit raportului realizat de Greenpeace în 2018, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, în principal prin metanul pe care îl eliberează, în timp ce autovehiculele au produs 656 milione tone de dioxid de carbon.
Însă, dacă se calculează emisiile indirecte, atunci emisiile anuale produse de animale sunt echivalente cu 704 milioane de tone de dioxid de carbon.
În perioada 2007 – 2018, producția de carne și lactate, la nivelul UE, a crescut cu 9,5% ceea ce a dus la o creștere anuală a emisiilor cu 6%, adică aproximativ 39 de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 8,4 milioane de mașini noi, în trafic.
Odată cu creșterea producției de carne și produse lactate în Europa, în ultimul deceniu, agricultura a devenit o sursă mult mai mare de emisii, însă, la nivelul guvernelor, inițiativele de reducere a impactului alimentelor și agriculturii asupra climei au rămas în urmă.